معرفی پژوهشکده نوآوری حقوقی
دستاوردهای پژوهشکده نوآوری حقوقی
دریافت گواهی
اخبار پژوهشکده نوآوری حقوقی
https://riliac.com/News/ID/23
گزارش و مشاهده آفلاین نشست علمی دوشنبههای نوآوری حقوقی با عنوان :«ماهیت هیاتهای حل اختلاف در حوزه نفت» 9 بهمن ماه 1402 ، ساعت 15 تا 17 سخنران نخست: دکتر عباس کاظمی نجف آبادی / (وکیل پایه یک دادگستری، عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی، گروه حقوق) سخنران دوم: دکتر ابوطالب کوشا/(وکیل پایه یک دادگستری ، عضو هیأت علمی دانشگاه علوم قضایی، داور مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه ، داور مرکز داوری اتاق بازرگانی بین المللی) دبیر نشست: آقای میثم مهدوی/(پژوهشگر حوزه حقوق کیفری و جرم شناسی)
مشاهده لینک آفلاین نشست
گزارش نشست:
در بخش نخست این نشست ، آقای میثم مهدوی به عنوان دبیر نشست ؛ با ارائه رویکردی مقدماتی درقبال اختلاف نظرهای موجود پیرامون جایگاه هیأتهای حل اختلاف در محاکم دادگستری، دو نگرش متفاوت نسبت به ماهیت این هیأتها و نحوه رسیدگی آنها را مورد اشاره قرار دادند. ابتدا، به عنوان یک نهاد داوری و سپس به مثابه یک اهرم میانجیگر که به فصل خصومت میان طرفهای اختلاف (کارفرمای نفتی و پیمانکار) میپردازند. موضوعی که بیانگر اهمیت و ضرورت تمرکز بر محوریت برگزاری چنین نشستهایی میباشد.
سپس در بخش دوم، دکترعباس کاظمی نجف آبادی؛ به ارائه توضیحات مبسوطی پیرامون ماهیت هیأتهای حل اختلاف نفتی پرداختند. ایشان نخست برحاکمیت نگرشهای مهندسی محور بر رویکردهای حقوقی تمرکز نمودند و سپس به تأثیرات آن بر نحوه و کیفیت تنظیم مقررات ناظر بر پیمان ها و به طورخاص شرایط عمومی حاکم بر آنها پرداختند. ایشان با بیان این مطلب که هدف از پیش بینی هیأتهای حل اختلاف در حوزه نفت به واقع رفع چالش ها و مشکلات پیش آمده در روند اجرای این طیف از پروژه ها بوده است، ماهیت هیأت های مذکور را موجدشأن درون سازمانی و از جنس میانجیگری توصیف نمودند. در ادامه نشست دکتر کاظمی با اشاره به وجود محدودیتهایی که برمبنای دستورالعملهای موجود و تحت عنوان شیوه نامه حل اختلاف برای این هیأتها وجود داشته و در ورود آنها به ماهیت اختلافات فی مابین پس از تسویه حساب رخ می دهد، توضیحاتی را ارائه نمودند. ایشان همچنین به دلایل عدم امکان اجرای آرای هیأت های مذکور در محاکم دادگستری و نیز فرآیند اجرای این آرا در سازمان نیز پرداختند.
در ادامه نشست و در بخش سوم، دکتر ابوطالب کوشا؛ که با توجه به عارض شدن بیماری امکان حضور فیزیکی در نشست را نیافتند و به صورت برخط حاضرین این نشست را همراهی نمودند، مطالبی را درخصوص شیوه های جایگزین حل اختلاف (ADR) ازجمله: سازش، میانجیگری و داوری ارائه کردند. ایشان علاوه بر تفاوت های موجود در حوزه میانجیگری و داوری به تبیین ضمانت های اجرای مورد استفاده در این حیطه تخصصی نیز پرداختند. ایشان ماهیت ذاتی پذیرش آرای هیاتهای حل اختلاف توسط پیمانکار را اختیاری قلمداد نموده و از این منظر به تبیین تفاوت میان آراهای صادره از هیات های مذکور با آرای داوری که توسط دادگستری به مورد اجرا در میآیند، پرداختند. لازم به ذکر است که دکتر کوشا نیز درپایان عرایضشان بر این موضوع صحه گذاردند که ماهیت این هیات ها را می بایست از نوع میانجیگری محسوب نمود و نه داوری. لذا پیش بینی آنها در قراردادهای نفتی مانع از صلاحیت محاکم دادگستری در ورود به ماهیت اختلافات فی مابین کارفرما و پیمانکار نمیباشد.
در بخش پایانی نشست نیز، دکتر کاظمی نجف آبادی زمانی را برای پرسش و پاسخ به حاضرین اختصاص دادند.
Name (required) نام الزامی می باشد
Email (required) ایمیل الزامی می باشد آدرس ایمیل نامعتبر می باشد
Website
درج نظر الزامی می باشد
من را از نظرات بعدی از طریق ایمیل آگاه بساز