(کلیات و تعاریف کرسی ها)


کرسی‌ مسندی است علمی متشکل از صاحبنظران و متخصصان طراز اول یک حوزه تخصصی که با تایید شورای علمی هیات حمایت از کرسی‌های نظریه پردازی فعالیت می‌کند. اجلاسیه کرسی‌ها مجامعی آکادمیک به شمار می‌روند که یک محقق می‌تواند از طریق آنها رأسا و یا با وساطت دانشگاه و موسسه تحقیقی مربوط، نتیجه تلاش علمی خود را ارائه دهد و از نقدها و داوری‌های متخصصان عالی و نیز سایر مزایای درنظر گرفته شده بهره برد. برگزاری اجلاسیه کرسی‌ها راهکاری مناسب برای ارزیابی تلاش‌های علمی و تشخیص ارزش و اعتبار حاصل از این تحقیقات بوده و صرفاً به ارائه نظریه محدود نمی‌شود، بلکه عرضه انواع و سطوح مختلف نوآوری، نقد و مناظره علمی را مورد توجه قرار می‌دهد. 

کرسی ترویجی :  

نشستی علمی با ارایه متن مکتوب (چاپ شده یا نشده) صاحب نظر برای دفاع از نظر خود یا نظر غیر به همراه نقد ناقد یا ناقدان یا مباحثه‌ی علمی دو صاحب نظر رقیب دارای متن مکتوب در مدعای علمی که بدون داوری و بر اساس اخلاق، منطق علمی و آزادی بیان با هدف بسط فرهنگ "گفتگو و نقد"، تقویت فضای عقلانی، ترویج و بررسی دیدگاه‌های مختلف و گفتمان سازی علمی، توسط مراکز علمی و آموزشی در دو قالب ذیل برگزار می‌گردد.

یادآوری: هدف از برگزاری کرسی‌های ترویجی علاوه بر بسط فرهنگ "آزادی بیان" و "گفتگو و نقد عقلانی و علمی" بسترسازی تمرین نظریه‌پردازی، نقد و نوآوری است. در واقع برگزاری کرسی‌های ترویجی پایه‌های اولیه کرسی‌های نظریه‌پردازی در سطح ملی را فراهم می‌آورد.

به نشستی روشمند و علمی که با هدف تبیین و معرفی یک نظریه یا مکتب یا ایده یا بینش یا جریان اطلاق می‌گردد که با ارزیابی و سنجش نقاط ضعف و قوت، نهایتا اصلاح و بهبود آن را دنبال می­کند.

ارکان کرسی عرضه و نقد دیدگاه علمی:

حداقل یک ناقد
مدیر جلسه
صاحب کرسی

شرایط اختصاصی کرسی عرضه و نقد دیدگاه علمی:

الف) افراد صاحب نظر، مراکز آموزشی یا موسسات علمی و اجرایی، باید متن مکتوب دیدگاهی که در خصوص آن به جمع بندی لازم رسیده اند را جهت عرضه و نقد پیشنهاد کنند.

ب) ارایه دهنده لازم است اثر مکتوب (چاپ شده یا نشده) دیدگاه علمی خود را قبل از جلسه برای ناقد یا ناقدان ارسال کند.

پ) دیدگاه ارایه دهنده در جلسه، توسط ناقدین و حاضرین مورد نقد و سوال قرار می گیرد.

به هر گونه مباحثه رودررو، روشمند و منطقی میان دو صاحب نظر که به گونه ای نقادانه دیدگاه‌ها و نظریات یکدیگر را درباره موضوعی خاص به چالش می‌کشند تا در نهایت دیدگاه برتر به نحو مسالمت‌آمیزی تفوق یابد، مناظره گفته می‌شود.

ارکان کرسی مناظره علمی:

دو صاحب نظر

مدیر جلسه

شرایط اختصاصی کرسی مناظره علمی:

الف) هر یک از طرفین باید اثر مکتوب (چاپ شده یا نشده) دیدگاه علمی خود را برای طرف مقابل ارسال کند.

ب) شایسته است طرفین این نوع کرسی جهت انجام مناظره با رعایت دو اصل زیر پیشنهاد شوند:

هم طرازی طرفین مناظره

تخصص در موضوع و مدعای علمی

نکته: بر اساس بند 8 از ماده 4 آیین نامه ارتقا مرتبه اعضای هیت علمی برای تمامی ناقدان و مدیران جلسات کرسی ها گواهی صادر می شود.

نکته: بر اساس بند 14 از ماده 6 ( فعالیت های پژوهشی و فناوری) و بند 15 از ماده 6 آیین نامه ارتقا مرتبه اعضا هیت علمی، برای ارایه دهنده و مناظره کنندگان جلسات کرسی ها گواهی صادر می شود.


  • فرآیند برگزاری
  • دریافت فایل‌ها
  • درخواست برگزاری /حمایت از کرسی

در صورت تمایل به برگزاری کرسی در  پژوهشکده نوآوری حقوقی لطفا فرم مربوطه را تکمیل فرمایید.

فرم درخواست برگزاری کرسی


در صورت تمایل به حمایت مالی از کرسی های ترویجی و نظریه پردازی و همایش های پژوهشکده نوآوری حقوقی لطفا فرم مربوطه را تکمیل فرمایید.

فرم درخواست حمایت مالی